Dieta w ciąży

Dla wielu kobiet zajście w ciążę jest impulsem do zmiany stylu życia, zadbania o zdrowie czy unikania stresujących sytuacji. Nawet jeśli wcześniej nie przykładałaś wagi do tego, co jesz, warto, abyś zainteresowała się swoją dietą w okresie ciąży, żeby dostarczyć sobie i maleństwu niezbędnych substancji. To, co jemy, ma ogromne znaczenie zarówno dla naszego zdrowia, jak i zdrowia dziecka.

Zasada 5U

Urozmaicenie

Dieta powinna być różnorodna – zarówno na przestrzeni tygodnia, dnia, jak i w ramach każdego posiłku. Urozmaicając posiłki w tygodniu, zadbaj, aby – w miarę możliwości – nie powtarzać tych samych potraw. Planując dania obiadowe pamiętaj, aby 2 razy w tygodniu w menu pojawiła się ryba, 1-2 razy danie z mięsem, a 2 razy warto skorzystać z nasion roślin strączkowych. W ciągu dnia należy spożywać produkty z różnych grup: przynajmniej 3 razy warzywa, 3 razy produkty zbożowe, 1-2 razy owoce i 2-3 razy dziennie nabiał lub inne produkty zawierające dużo białka: ryby, mięso, rośliny strączkowe. W ramach jednego posiłku staraj się łączyć produkty z różnych grup – najprościej jest pamiętać, aby do każdego dania dodawać jakieś warzywo.

Uregulowanie

Ważne jest, abyś starała się jeść posiłki mniej więcej o tej samej porze dnia i pilnowała ich liczby. W ciąży ważne jest, żeby jeść mało, ale często. Dzień powinien rozpoczynać się od śniadania, zjadanego wkrótce po przebudzeniu się, oraz kolejnych 3-4 posiłków co 3,5-4 godziny. Ostatni posiłek powinien być zjadany na 3 godziny przed snem.

Umiarkowanie

Zasada ta dotyczy przede wszystkim osób mających nadwagę lub otyłość, ale nawet jeśli nie masz problemów z utrzymaniem prawidłowej wagi zwracaj uwagę na wielkość porcji, a zwłaszcza produktów białkowych. 100 g mięsa czy ryby dostarcza odpowiedniej dawki białka (20 g). Spożywanie większej ilości naraz nie gwarantuje wykorzystania tego cennego składnika, za to niestrawione resztki będą długo zalegały w przewodzie pokarmowym, prowadząc do rozpoczęcia procesów gnilnych. Umiarkowanie stosuj również tłuszcze. Warzywa (poza ziemniakami) są jedyną grupą produktów, których w twojej diecie nigdy nie jest za dużo – wręcz przeciwnie, im więcej, tym lepiej!

Unikanie

Niektórych składników diety unikaj – soli, cukru, izomerów trans (są np. w kupnych ciastach i ciastkach, w daniach wysoko przetworzonych, fast food), kofeiny (cola i napoje energetyzujące, mocna kawa i herbata). Całkowicie wyeliminuj alkohol – nie ma bezpiecznej dawki, którą można by wypić w ciąży, nawet odrobina może zaszkodzić dziecku.

Uzupełnianie płynów

Wypijanie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia jest dopełnieniem zasad prawidłowego odżywiania się. Jest ona niezbędna do przebiegu procesów życiowych, pozbywania się końcowych produktów przemiany materii i regulacji ciepłoty ciała. Powinnaś wypijać przynajmniej 1,5 l wody każdego dnia, warto zwrócić uwagę na typ wody – czy jest to woda źródlana czy mineralna. Dla dorosłych odpowiednia jest woda mineralna niskosodowa. Dodatkowe ilości płynów potrzebne są do uzupełnienia strat np. przy wysiłku fizycznym, gorączce lub podczas upałów. Kawy, herbaty oraz innych napojów nie możemy wliczyć do tego zalecanego 1,5 l wody, warto zacząć je traktować jak dodatki smakowe albo urozmaicenie diety, natomiast wodę jako podstawowe źródło płynu.